Inga fula fiskar

Tips, utrustning och tävlingar för fiskens fångare

Utrustning av rätta slaget

För den som ännu inte satt sig in i fiske verkar det rätt enkelt att fiska. Ett metspö med lina på, en krok, något slags bete och så är det bara att sätta igång. För den som vet lite mer om fiske är saken inte riktigt så enkel. Det finns många olika slags fiske att ägna sig åt, och beroende på vilket slags fiske det är det handlar om så behövs det olika utrustning. Denna utrustning i sin hand bör hålla en viss kvalitet för att fungera optimalt och på ett sätt som gör det roligt att fiska. Det finns mängder av specialiserade butiker, både fysiska och e-handel, som hjälper den vidare som är nybörjare inom fiske och dess utrustning.

Olika slags utrustning för olika avsikter

De olika slags fisketekniker inom hobbyfiske som är vanligast förekommande i vårt land är flugfiske, mete, spinnfiske, havsfiske, jiggfiske, jerkfiske och pimpling. Mete och pimpling bygger egentligen på samma teknik, nämligen den grundläggande fisketeknik som använts sedan urminnes tider och som i mycket motsvarar den ovan nämnda, enklaste bilden av fiske, som en nybörjare kan ha. För att bedriva pimpling måste ett hål borras i isen, varifrån fisket sker.

Utrustning för fiske av alla de slag

Oavsett vilken typ av fiske det handlar om så ligger skillnaderna mellan dem inom utrustning. Krokarna är olika för olika slags fiske, spöna likaså, och även linorna måste ha olika beskaffenheter för att fungera för den fisketyp som de används för. Rätt utrustning är på sätt och vis a och o för ett lyckat fiske. Den som vill sätta igång med fiske bör alltså först och främst bestämma sig för vilken typ av fiske personen behöver utrustning för, och därefter lägga ned energi på att informera sig om just den här typen av fiske. Fiske behöver inte vara en dyr hobby om den hålls på en enkel nivå, så det är ingen elitsport, utan snarare en folksport.