Inga fula fiskar

Tips, utrustning och tävlingar för fiskens fångare

Flugfiske – ett bra val för finsmakaren

Flugfiske är fiskets crème de la crème, om vi ska tro de passionerade flugfiskarna. Och det ska vi nog, för det sätt de motiverar detta sätt att fiska som varande det allra bästa är rätt övertygande. Det är väl lite som att när du en gång fått smak för champagne är det svårt att gå tillbaka till prosecco. Detaljerna har oerhört stor betydelse inom flugfiske, dvs. Vilken utrustning du väljer och att delarna passar ihop med varandra är utgångspunkten för hela sporten och den som är utslagsgivande för hur fisket kommer att fungera. Fluglinor, flugspö och flugrullar gäller det att förskaffa sig kunskap om, och i nämnda ordning, för att ditt flugfiske ska fungera överhuvudtaget.Flugfiske i höstkallt vatten för fina fiskar

Kastteknik vid flugfiske kräver precision

Själva tekniken vid flugfiske handlar om att lägga ett så perfekt kast som möjligt med en särskilt utvald fluga, och om detta fungerar, att uppleva känslan av att se en fisk stiga på den. Det gäller att bevara lugnet och inte bli ivrig och kasta ut linan för hårt. Linan är nämligen lång och om du använder för mycket kraft och gör oprecisa rörelser så riskerar den att fastna antingen bakom dig i träd eller mark, eller på andra sidan vattendraget i barken på ett träd.

Du behöver ha gott om utrymme runt omkring dig vid flugfiske, men framför allt gäller det att ha kontroll och kunskap om hur du kastar fluglinan. Börja med att träna med en lite kortare lina så du får upp en känsla för linan, spöet och rullen, och öka sedan långsamt på längden när du känner att du behärskar tekniken bättre. Det är en bra idé att träna på en gräsmatta med gott om utrymme omkring dig först, och då kanske utan fluga, så att du inte riskerar att tappa bort den. När du väl kommit igång är det bara att ge sig av ut i naturen och ägna dig åt flugfiske som är ett fantastiskt sätt att fiska.